Maand van de Geschiedenis

Lezing werken in de zorg door de eeuwen heen

De zorg en Delft hebben al eeuwen lang een bijzondere band. Zo is het huidige Reinier de Graaf ziekenhuis een directe voortzetting van het Delftse gasthuis uit 1252 en is daarmee het oudste ziekenhuis in Nederland. Het huidige ziekenhuis is tot stand gekomen door een fusie van het Oude en Nieuwe Gasthuis , het Bethel ziekenhuis en het Hippolyt gasthuis. Het heeft de passende naam Reinier de Graaf gekregen en werd daarmee vernoemd naar de bekende geneesheer uit Delft. Hij was echter niet de enige bekende geneesheer die met Delft verbonden is. Zo is Pieter van Foreest gedurende 37 jaar de stadsgeneesheer van Delft geweest en was hij tevens de geneesheer van Willem van Oranje.

Deze bijzondere band van de zorg met Delft heeft ertoe geleid dat in 1990 de voormalig geneesheer directeur van het Reinier de Graaf ziekenhuis een Stichting “De Griffioen” heeft opgericht voor het opzetten van een medisch en farmaceutisch museum. In 1991 is het museum in het oude centrum van Delft aan de Koornmarkt 66 geopend. Dit pand heeft de status van rijksmonument. In dit museum is een unieke verzameling oude medische, verpleegkundige, tandheelkundige en farmaceutische instrumenten te zien. Tevens is er een historische apotheek en een kamer gewijd aan Delftenaar Reinier de Graaf. De collectie geeft een prachtig beeld van de ontwikkeling in de geneeskunde en het werken in de zorg door de eeuwen heen.

Stichting ‘De Griffioen’ rekent het tot haar taak het medisch cultureel erfgoed voor de toekomst te bewaren, te beschrijven, te conserveren, en te exposeren. Daarnaast worden thematentoonstellingen op andere locaties opgezet en wordt deelgenomen aan de nationale monumentendag. Op de website van het museum www.museumdegriffioen.nl is een goede impressie te zien van de collectie van het museum. Vanwege het speciale karakter van de tentoonstelling waarbij een uitgebreide rondleiding door ervaren medische vrijwilligers behoort, zijn normaal bezichtigen alleen op afspraak te maken. Stichting Medisch Farmaceutisch Museum de Griffioen bestaat uit vrijwilligers, het ontvangt geen subsidie en draait geheel op inkomsten van bezoekers en giften van vrienden van het Museum. Om het 30 jarig jubileum van dit unieke museum gepast te vieren en aangezien dit samenvalt met de 500ste geboortedag van Pieter van Foreest, organiseert Museum de Griffioen dit jaar enkele speciale lezingen over Pieter van Foreest en de verpleegkunde door de eeuwen heen. Zeker nu met de pandemie is de aandacht voor de zorg enorm toegenomen en vormt dit een passende aanvulling op het thema van maand van de geschiedenis van 2021.

In het kader van de maand van de geschiedenis vinden veel meer interessante activiteiten plaats zie daarvoor de website van de maand van de geschiedenis. Onder andere te bereiken via de link hieronder.

https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21860/pieter-van-foreest-en-vijf-eeuwen-werk-in-de-zorg.

Praktische informatie

Datum: 24 – okt 2021
Tijdstip: 13:00 — 15:00
Locatie: Koornmarkt 66,2611 EJ Delft
Kosten: €6, – p. p.
Tickets: vooraf reserveren via: info@museumdegriffioen.nl
Meer info:www.museumdegriffioen.nl
Contact:info@museumdegriffioen.nl

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
RSS