17 maart 1923 – Percolatie of maceratie?

Waarschijnlijk denkt u dat de recente ophef over de schadelijke blootstelling van KLM-onderhoudspersoneel en defensiemedewerkers aan het in verf of coating aanwezige chroom-6 (= chroomtrioxide) een 21e-eeuws fenomeen is. Dan komt u bij het lezen van deze aflevering van het Pharmaceutisch Weekblad  bedrogen uit. Want daarin treffen we een bijdrage van het Laboratorium der Marine Apotheek  te Den Helder inzake vergiftigingsverschijnselen door oplosmiddelen van vliegtuiglakken.

Dichter bij huis treffen we een uitgebreide verhandeling over de bereiding van galenica met daarin aandacht voor de vraag of plantaardige tincturen moeten worden bereid door middel van percolatie (dynamische extractie door continu elueren van het materiaal zoals koffiezetten, zie afbeelding) of maceratie (statische extractie met spiritus gedurende 3 dagen in het donker onder regelmatig omschudden) . Laatstgenoemde methode wordt praktischer geacht hoewel percolatie doorgaans tincturen van een hoger gehalte oplevert.  Voor de bewaring ervan wordt gewaarschuwd: ‘Tincturen en vloeibare extracten veranderen onder den invloed van fermenten”.

Ook treffen we een opgave van het aantal candidaten voor het apothekers-assistentsexamen 1e zitting dat zijn er 275 waarvan 53 (19%) mannen. Omgerekend per jaar – 2 zittingen – zijn dat dan 550 candidaten. Ter vergelijking: in 2018 bedroeg de instroom van nieuwe assistenten in Nederlandse apotheken een totaal van 776. De genderverdeling van het laatste cijfer wordt door de SBA (Stichting Bedrijfsfonds Apotheken) niet gespecificeerd, maar aangenomen mag worden dat het percentage mannen nu veel lager ligt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial