2 augustus 1924 – Homoeöpatische apotheken in Rusland

In een bericht over Rusland lezen we dat de onder het Volkscommissariaat van Volksgezondheid ressorteerende medische raad heeft uitgemaakt  dat er geen aanleiding bestaat om vanwege den staat homoeöpatische apotheken te openen en te onderhouden. De bestaande (particuliere) homoeöpatische apotheken kunnen blijven bestaan en zullen niet genationaliseerd worden. Homeopathie werd in Rusland in 1833 erkend door de toenmalige tsaar Nicholaas I, en de eerste homeopatische apotheek werd, elf dagen later  in datzelfde jaar, geopend in Riga (nu Letland, afbeelding) door de Riga Chemical-Pharmaceutic Society (RCPhS).

Melding wordt gemaakt van een nieuw tijdschrift “Cinchona” geheten, waarin artikelen en mededelingen betreffende de kina-cultuur in Indonesië aan de orde zullen komen, en waarvan het eerste nummer in Mei 1924 verscheen. Onderwerpen die in deze debuut-uitgave aan de orde kwamen waren ondermeer: “Het kininegehalte van bastlagen”, “De waarde van twijgbast en den bast afkomstig van jonge wortels”, “Over het gehalte van bevroren en door den bliksem getroffen kinaboomen”, “Steunblaadjes van de kina”’, en “Het sorteeren van fabrieksbasten”. Het laatste artikel geeft een impressie van de variatie in het kininegehalte van dergelijke basten, met waarden tussen 2,48 %  en 7,08%.

Het zeer objectief gesteld rapport “Over den invloed van den zomertijd op de volksgezondheid“ afkomstig van de Gezondheidsraad bevat als conclusie dat er uit het oogpunt van de volksgezondheid geen bezwaar zal zijn den zomertijd in stand te houden.  Op dit moment, honderd jaar later, wordt deze conclusie niet meer door iedereen gedeeld, met name vanuit het oogpunt van de mentale gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial