Als eerbetoon aan deze geneeskundige (1813 – 1866, afbeelding) die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie, werd verslag gedaan van een bijeenkomst te zijner herdenking in Amsterdam. Ook deze stad heeft veel baat gehad van zijn bijdragen op hygiënisch, economisch en onderwijsgebied. Ook de eerste steen voor het Amstelhotel werd door hem gelegd.
Tegenwoordig zijn (industrieel geproduceerde) tabletten de meest gangbare doseervorm in de farmacie, maar dat was 100 jaar geleden nog zeker niet het geval. Dat was een tijd waarin magistrale bereidingen nog dominant waren. Het farmaceutisch onderzoek van tabletten was daarom nog redelijk onontgonnen terrein en vandaag lezen we daarover uitgebreid in deze aflevering van het Pharmaceutisch Weekblad. In het bijzonder worden daarbij tabletten met kaliumchloraat, met borax, met natriumbicarbonaat, met zwavel en met santonine behandeld.
Op 24 januari 1924 promoveerde de apotheker J.F. Pool op het proefschrift “Biochemische studies over bananen”. En een week eerder was mej. C.G. van Arkel tot apotheker bevorderd aan de Universiteit van Amsterdam, dezelfde universiteit waar zij later hoogleraar farmacie zou worden, als eerste vrouwelijke hoogleraar in ons vak.