7 Maart 1925 – Nederland excelleert in cocaine-produktie

In een bericht over het 25-jarig jubileum van de Nederlandse Cocaine Fabriek te Amsterdam (afbeelding) wordt gemeld dat dit bedrijf “ondanks de groote buitenlandsche concurrentie, met haar producten op de wereldmarkt een eerste plaats inneemt. Haar hoofdproduct, cocaine voor medische doeleinden, heeft thans een over de geheele wereld erkende superioriteit bereikt. Ongetwijfeld behoort dit bedrijf tot de moderne industrieën, die ook in de toekomst den naam van ons land met éclatant succes naar buiten zullen uitdragen”.

In deze aflevering van het PW treffen we ook weer aandacht voor de nieuwe monografie over sterilisatie in Ed. V van de Nederlandsche Pharmacopee. Met dien verstande dat er toen nog geen aandacht was voor microbiologische controles van injecties hetgeen de schrijver (Prof. W.C. de Graaff) doet opmerken “Te overwegen ware, of het niet aanbeveling zou verdienen, den apotheker de verplichting op te leggen, om een bacteriologische controle uit te oefenen, alvorens hij medicamenten, welke zullen worden ingespoten, aflevert”.

Ook treffen we een bijzonder bericht over “Eerste hulp van gemeentewege te Rotterdam bij vergiftigingen”. Een initiatief van de gemeentearts dr. J.F.A. Rijken die alle lokale eerste-hulp-auto’s van een overzicht van de voornaamste vergiftigingen voorzag, en deze auto’s ook uitrustte met een anti-vergiftkistje. Daarin een middel tegen etsende stoffen, dierkool (waarom geen noriet?), een maagsonde, een braakmiddel (kopersulfaat), alsmede zuurstof voor toepassing bij gasvergiftigingen.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial